طراحی برندبوک، چرایی و چگونگی
افراد مختلف وقتی شروع به راه اندازی یک کسبوکار یا پروژه میکنند، طراحی برندبوک جزء ده اولویت اول آنها هم نیست! معمولاً اشخاصی که دانش کمی راجع به علم بیزینس و مدیریت کسبوکار دارند، طراحی کتابچه برند را کاری خستهکننده، زمان بر و حتی غیر ضروری میدانند.
در این صفحه قصد داریم برای تمامی صاحبان کسبوکار به شکل تازه توضیح دهیم که چرا نیاز به سفارش برند بوک دارند و مراحل طراحی آن توسط یک تیم حرفهای چگونه است!
برندبوک به زبان ساده
هر بیزینسی که دوست دارد پیشرفت کند و در دنیای جدیدی گام بردارد، لازم است که حتماً هویت و ارزشهای برند خود را به مشتریانش معرفی کند. برند بوک یا کتابچه برند به زبان ساده، داستان کسبوکار شماست که برای مشتری یا مخاطب تعریف میشود. این کتابچه راهنما میتواند مجموعهای از قوانین، نحوه کار، هدف اصلی بیزینس و موارد این چنینی باشد. در واقع یک بیزینس با کمک کتابچه برند خود میتواند همه جنبههای برند را پوشش دهد. به عنوان یک مدیر بیزینس شما نیاز دارید تا یک راهنمای استراتژیک در کمپین بازاریابی، روابطعمومی، بازاریابی محتوا، تبلیغ خدمات و محصولات داشته باشید.
اگر برند بوک به درستی طراحی شده باشد، میتواند اهداف زیر را به همراه داشته باشد:
- ارتقا جایگاه برند و کسبوکار در بازار
- کمک به اطلاع رسانی اهداف کسبوکار به اعضای آن
- سازگاری استراتژیهای مختلف با هویت و ارزش برند
چرا کسبوکار شما به برندبوک نیاز دارد؟
هر برندی که میشناسید، باید یک برند بوک داشته باشد! میپرسید چرا؟ برندها برای پیشرفت در دنیای کسبوکار نیاز دارند که عناصر بصری خود را یکپارچه کنند و در این رابطه به شکل مؤثری قدم بردارند. بدون توجه به اندازه بیزینس، برند بوک میتواند اهداف خود را دنبال کند! میپرسید چطور؟
فرض کنید که یک مجموعه کوچک هویت بصری آن توسط یک فرد طراحی شده باشد! طبیعی است که آن فرد در مورد هویت بصری لوگو، سایت، کارت ویزیت و … اطلاع داشته باشد، اما اگر کسبوکار در سالهای آینده رشد کرد چه اتفاقی میافتد؟ اگر نیروهای سازمان به قدری زیاد شدند که هر بخش برای تولید محتوا فرد خاصی را در نظر گرفت، چطور؟
همه افراد سازمان چطور میخواهند در مورد دستورالعملهای سازمان و هویت بصری آن اطلاع کسب کنند؟ رنگها، اندازه، محل لوگو و فونت چگونه طراحی و بررسی شده است؟ همه این موارد جزو برند بوک هستند که باید یکبار آن را طراحی کرد.
چه چیزهایی در برندبوک وجود دارد؟
برندبوک میتواند با توجه به حوزه کسبوکاری که برای آن طراحی میشود، عناصر گوناگونی داشته باشد، اما ضروریترین بخشهای یک برندبوک به صورت کلی عبارتاند از:
معرفی برند به شکل داستانگونه!
برند باید به شکل یک داستان همه پسند تعریف و شکل گیری هویت بصری آن توضیح داده شود! بدون توجه به نقطه شروع کسبوکاری که دارید و شرایط فعلی آن، درک مسیری که میخواهید طی کنید و یا به کارمندانتان توضیح دهید، کار به شدت دشواری خواهد بود.
راهنمای لوگو (به همراه رنگ و سایز)
امضای کسبوکار شما، لوگوی آن است! اکثر کسبوکارهای مطرح دنیا دارای لوگوهای مختلفی برای کاربردهای گوناگون هستند. آنها نسخههای رنگی، سیاه و سفید، نسخه چاپی، نسخه عموی و به همراه تگ لاین خود را دارند. اگر برند بوک نباشد، طراحی دقیق رنگ، سایز، فرمت لوگوها و … برای یک طراح کار بسیار دشواری خواهد بود. راهنمای لوگو در برند بوک میتواند جلوی بسیاری از چالشها را بگیرد.
پالت رنگی برند
برند ایرانسل را با چه رنگی میشناسید؟ درست است، رنگ زرد! برند رایتل چطور؟ درست است، رنگ بنفش! هر برندی یک پالت رنگی خاصی دارد که تداعی کننده آن در ذهن مخاطب است. رنگها برای این که در همه جای برند به خوبی حفظ شوند، در کتابچه برند محفوظ میشوند.
فونت کسبوکار شما چیست؟
درست مانند هر شخصی که دست خط خاص خود را دارد، هر برند مجموعه فونتها و سبکهای نوشتاری خاص خود را در دنیای کسبوکار دنبال میکند و از آن برای تهیه نسخههای چاپی و یا طراحیهای گرافیکی استفاده میکند.
مجموعه فونتهای اختصاصی که یک برند دارای آنهاست به همراه چگونگی و کاربرد استفاده از آنها به شکل کامل در برند بوک ذکر میشود.
تگ لاین، تیترها و یا شعارهای تبلیغاتی
کسبوکارهایی وجود دارند که برای معرفی برند خود از تگ لاین به همراه لوگو استفاده میکنند! مثلاً برند پارسه که در حوزه آموزش کنکور فعالیت میکند، لوگوی خود و شعارش را ترکیب کرده و به نمایش گذشته است.
البته این تمام کاربرد تیترهای تبلیغاتی نیست، بلکه از آنها در ایمیل به عنوان امضا هم استفاده میشود. با توجه به کاربردهای مختلف این جمله از آنها در برند بوک استفاده میشود.
کپی رایتینگ، لحن و صدای سازمان به چه صورت است؟
بخش دیگری که در طراحی برند بوک باید به آن توجه شود، لحن، صدا و یا استایل محتواهایی است که قرار است نوشته شود. در طراحی کتابچه برند این موضوع باید به خوبی بررسی شود تا همه نویسندگان از کلمات، ساختار جملات، گرامر و حتی علائم نگارشی در قالب یک چهارچوب از پیش تعیین شده استفاده کنند.
قوانین استفاده از تصاویر و اینفوگرافیک
اگر سفارش برند بوک خود را به یک مجموعه حرفهای داده باشید، باید این توقع را هم داشته باشید که چارچوب محتواهای تصویری کسبوکار شما به شکل درستی تعریف و مشخص شود. برای مثال ممکن است که برند شما از تصاویری با رنگهای ملایم و یا پس زمینه سفید استفاده کند. همچنین ممکن است که استفاده از تصاویر عکاسی شده ممنوع باشد!
شما با طراحی این بخش برند بوک خود میتوانید انتظار داشته باشید که ساختار محتوای شبکههای اجتماعی، بنرها و اسلایدرهای سایت شما با یکدیگر در تناسب باشند.