تولید محتوا (به انگلیسی: Content Creation) ابدا مسئله تازهای نیست!
تقریباً از زمانی که صنعت چاپ و نشر رونق پیدا کرد و ظرفیت تولید محتوا از تقاضای محتوا پیشی گرفت، تولید محتوا و پیدا کردن محتوای مناسب برای نشر به یک چالش جدی تبدیل شد. صنعت چاپ بعد از اینکه در اروپا رونق گرفت، به سراغ چاپ کتابهای مقدسی مثل انجیل رفت.ولی بعد از مدتی تقاضا برای تولید محتواهای جدید و به روز بیشتر و بیشتر شد و در نتیجه فعالیتهای تخصصی مربوط به این رشته هم شکل گرفتند.
سردبیرهای نشریات موضوعات مناسب برای تولید محتوا را پیدا میکردند و سپس به سراغ سفارش تولید محتوا میرفتند. بخش زیادی از تولید محتوا در آن زمان توسط «نویسندگان استخدامشده در نشریات» انجام میشد. اما به تدریج، نویسندگان فریلنسر هم زیاد شدند؛ کسانی که پس از دریافت سفارش تولید محتوا، بر اساس سلیقه و خواست کارفرما مطلب مینوشتند.
بنابراین شرکتهای نشر بر پایه تولید محتوا شکل گرفتند و نخستین کسانی بودند که با سفارش محتوا به نویسندگان، این صنعت را شکل دادند.
تولید محتوا در عصر رسانههای دیجیتال
با اختراع رسانههای جدیدی مثل رادیو و تلوزیون، تولید محتوای صوتی و تصویری هم اهمیت پیدا کرد.
همان زمان گروهی از تحلیلگران رسانه به این فکر افتادند که باید نقش محتوا، تولید محتوا و حاشیههای آن جدی گرفته شود. نورمن آنجل، مارشال مک لوهان، نیل پستمن، ژان بودریار و اروینگ گافمن از جملهی این تحلیلگران بودند. اما ظاهراً تا زمانی که وب و شبکه های اجتماعی اختراع نشده بودند، دغدغهی تولید محتوا آنقدر عمومیت پیدا نکرده بود.
اما با فراگیر شدن دسترسی به ابزارهای تولید محتوا (موبایل، دوربین دیجیتال، لپتاپ، اینترنت، وب و سایر ابزارهای مشابه) چالش جدیدی در فضای محتوا ایجاد شد.
شغل تولید محتوا چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
همانطور که در ابتدای این مطلب اشاره شد، تولید محتوا میتواند محدودهی گستردهای از فعالیتها را در بر بگیرد: از کسی که چند قرن پیش مشغول نوشتن یک کتاب خطی بوده تا کسی که امروز با انتشار پست و لایو و استوری به تولید محتوا در اینستاگرام مشغول است، همگی به تولید محتوا مشغول هستند.
برنامه ریزی تولید محتوا | اهمیت تقویم محتوا
اگر در نظر دارید که به تولید محتوا به شکل یک منبع درامد و شغلی حرفهای نگاه کنید، حتما باید به برنامه ریزی و تقویم محتوایی توجه ویژهای انجام بدین، چرا که مهمترین قسمت شروع پروسه تولید محتوا برنامه ریزی است. اصلا فرقی نمیکنه که صاحب یک وبلاگ شخصی باشید یا یک پیج اینستاگرام. برای پیشرفت و دیده شدن هرچه بیشتر کانال ارتباطیتون باید طبق یک برنامه منظم اقدام به تولید و نشر محتوا کنید.
البته قرار نیست تمام جزئیات مطلب مشخص باشد، اما لااقل باید پاسخ سوالهای زیر را مشخص کرده باشید :
تاریخ انتشار محتوا
موضوع محتوا (ترجیحاً عنوان و چند کلمهی کلیدی که بیانکنندهی پیام اصلی باشد)
رسانه هدف (وبسایت؟ وبلاگ؟ اینستاگرام؟ لینکدین؟ توییتر؟ …)
این همان کاری است که در ادبیات تولید محتوا، به عنوان برنامه تولید محتوا یا تقویم تولید محتوا نام برده میشود.
ایده تولید محتوا را از کجا به دست بیاورم؟
برای پاسخ دادن به این سوال که چه محتوایی تولید کنم؟ باید گفت، مشتری و مخاطب خوت را بشناس و برای رفع نیازهای اون اقدام به تولید محتوا کن! اما میدانیم که در عمل، چالشهای تولید محتوا پیچیدهتر است. مثلاً وقتی به شکل منظم محتوا تولید میکنید، ممکن است روزها یا هفتههایی وجود داشته باشد که هیچ ایدهای به ذهنتان نرسد. برای ایده گرفتن میتونید از سورس ها و منابع خارجی و زبان اصلی استفاده کنید. خلاقیت پیج ها و کانال های دیگر رو ببینید، از آنها ایده بردارید و در قالب کسب و کار خودتان استفاده کنید.
درباره تولید محتوا و درآمدزایی از آن چه نکاتی در وجود دارد؟
گاهی اوقات کسب درآمد از محتوا به صورت غیر مستقیم است. مثلاً شرکتی را در نظر بگیرید که در سایت خود محتواهایی درمورد فعالیتش ارائه میکند. این محتوا میتواند مخاطب یا مشتری بالقوه را آموزش داده و او را – در کوتاهمدت یا بلندمدت – به یک مشتری واقعی تبدیل کند. ضمن اینکه این شکل از عرضهی محتوا میتواند به برندسازی هم کمک کند و در آینده به منافع مالی تبدیل شود.
اما روشهای دیگری هم برای درآمدزایی از محتوا وجود دارد که سادهتر و کوتاهترند. فروش محتوا، جذب تبلیغات، تأثیرگذاری در قالب اینفلوئنسر مارکتینگ و نیز همکاری در فروش (افیلیت مارکتینگ) از جملهی این گزینهها هستند.
تولید محتوای متنی
محتوای متنی که گاها با اسم محتوانویسی هم از آن یاد میشود، یکی از اصلیترین شاخههای فعالیت در حوزه تولید محتوا میباشد. ممکن است با خودتان بگویید قصد من تولید فایل صوتی یا تولید ویدئو است. بنابراین کاری با تولید محتوای متنی ندارم. اما موضوع اینجاست که هر چقدر در تولید محتوای متنی قویتر باشید و بیشتر تمرین کرده باشید، کیفیت کلام و تأثیرگذاری شما در فایل صوتی و ویدئویی هم افزایش پیدا خواهد کرد. به همین علت ما در پاسخ به این سوال که «تولید محتوا را از کجا شروع کنم؟» بدون هیچگونه تردیدی میگوییم: محتوانویسی و تولید محتوای متنی!
پروموت کردن محتوا
اگر محتوایی که تولید میکنید، بهترین کیفیت ممکن را داشته باشد، ولی کسی آن را نبیند چه فایدهای دارد؟
از این رو، در تولید محتوا، تبلیغ محتوا به همان اندازه که محتوایی را تولید میکنید برای استراتژی شما مهم است. برنامه تبلیغاتیتان باید توسط نوع مخاطب شما شما هدایت شود؛ چقدر از وقتشان را آنلاین میگذرانند؟ در چه ساعات روز از سایت یا اینستاگرام استفاده میکنند؟ چند بار میخواهند محتوای شما را ببینند؟ چگونه دوست دارند محتوایی را استفاده کنند؟
تولید محتوای با کیفیت
شاید شما اطلاعات منحصر به فردی در مورد کسب و کارتان داشته باشید اما آیا میدانید چگونه آن را ارائه دهید؟ آیا با انواع نگارش آشنا هستید؟ دستهبندی متون را چطور، میشناسید؟ اگر تاکنون با مواردی از این دست برخورد نکردهاید و نمیدانید چگونه به واسطه تولید محتوای با کیفیت مخاطب را جذب خود کنید، بهتر است در ابتدا با اصول تولید محتوا آشنا شده و بعد در این مسیر قدم بگذارید. در واقع شما باید تکلیف را با خودتان روشن کنید که چه محتوایی میخواهید، برای چه مخاطبانی مینویسید و در چه فضایی منتشر میکنید. در این صورت میتوانید تصمیمات درستی هنگام تولید محتوای خود بگیرید.
آینده اینجاست!
بیشتر بازاریابان محتوا همیشه کیفیت را در اولویت قرار دادهاند و نیازهای اطلاعاتی مشتری از طریق پیامهای فروش در اختیارشان گذاشتهاند؛ اما ما روی ساخت اعتماد و اقتدار با اصالت تمرکز داریم، نه ترفندهای فروش!
توصیه های این مقاله را جدی بگیرید، تولید محتوا مهمترین اصل بیزینس شماست!